Informatie

Op deze pagina vind je nuttige informatie over Agora. Druk op een van de vragen en lees het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan via onze contact pagina.

• Wat is een agora?
De agora in Athene was het centrale plein van de stad, het was de plaats waar de vrije burgers elkaar ontmoetten om te roddelen en te flaneren, maar ook om te discussiëren over het leven en de politiek. Hier ontmoetten de filosofen en sofisten elkaar en hun leerlingen. Zie ook wikipedia.
• Krijg ik hiervoor vrij van school?
Dit moet je zelf met je school regelen! Je docent filosofie kan bemiddelen. Als je filosofie in je vakkenpakket hebt, kun je ongetwijfeld een paar prima argumenten bedenken. Wij denken dat je van een dag Agora meer leert dan van een dag lessen volgen… Als je dit jaar eindexamen vwo doet, kun je naar vier verschillende lezingen over je examenonderwerp, het scepticisme. Als je eindexamen havo doet, zijn er twee lezingen die speciaal gericht zijn op het examen.
• Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld?
Nadat je hier een ticket hebt aangevraagd, krijg je een mailtje met een rekeningnummer. Op het moment dat er 20 euro naar onze rekening is overgemaakt, met een vermelding van jouw naam erbij (als rekeninghouder of in de mededelingen), ben je aangemeld en krijg je een bevestigingsmail. Meld je op 20 april 2018 bij onze tafel in de hal van de Oudemanhuispoort (zie onder "locatie") en je krijgt een polsbandje. Met dat polsbandje heb je toegang tot alle lezingen en debatten mits ze niet vol zijn. Om verwarring te voorkomen vragen we je ID mee te nemen.
• Moet ik een ticket printen?
Je hoeft geen ticket te printen. Als je betaald hebt, sta je op onze lijst. Neem op 20 april een ID mee, dan krijg je van ons een bandje.
• Hoeveel mensen komen er?
Wij rekenen op ongeveer 140 leerlingen, 15 docenten en 15 sprekers!
• Is er examentraining?
Ja!
Voor vwo 6 hebben we twee sessies met Tim de Mey in de aanbieding, de openingslezing en een vragenuurtje, waar je vragen voor kan indienen (info@agorafilosofie.nl).
Voor havo 5 houdt Fleur Jongepier, één van de auteurs van het eindexamenboek, de openingslezing. Ook is er een workshop over het zelf en de verbeelding.
• Wat is een Dialogue in the Dark en hoe geef ik me op?
Een Dialogue in the Dark is een Socratisch gesprek waarbij je je gespreksgenoten niet kan zien.
Je meldt je hier of via een appje op 20 april. en krijgt dan een bericht terug met een ontmoetingsplek. Daar word je door een van onze medewerkers opgehaald en geblinddoekt. Wanneer alle zes leerlingen zijn opgehaald, start de gespreksleider Dialogue in the Dark. Na een half uur stopt het en gaan de maskers af.
• Mogen mijn ouders ook komen?
Nee, Agora is een filosofiedag voor scholieren.
• Hoe gaat de betaling?
Nadat je hier een ticket hebt aangevraagd, krijg je een mailtje met een rekeningnummer. Op het moment dat er 20 euro naar onze rekening is overgemaakt, met een vermelding van jouw naam erbij (als rekeninghouder of in de mededelingen), ben je aangemeld en krijg je een bevestigingsmail. Meld je op 7 april 2017 bij onze tafel in de hal van de Oudemanhuispoort en je krijgt een polsbandje. Met dat polsbandje heb je toegang tot alle lezingen en debatten mits ze vol zijn. Om verwarring te voorkomen vragen we je ID mee te nemen.
• Wat is een mensa?
Een mensa is de kantine van een universiteit, hij is er voor de studenten van de universiteit. Je kunt er voor niet al te veel geld een hapje eten: denk aan ongeveer vijf euro voor een broodje en iets te drinken.
• Ik kom te laat. Wat nu?
Probeer je eerst te melden bij onze tafel in de hal van de Oudemanhuispoort. Als daar niemand van de organisatie is, bel je het telefoonnummer dat in de bevestigingsmail van betaling staat als geval van nood en we helpen je op weg. Onze tafel is herkenbaar door de posters!
• Kan ik mijn filosofische vragen kwijt?
Wel zeker! In de meeste lezingen is ruimte ingebouwd om vragen te stellen. Het vragenuurtje met Tim de Mey wordt georganiseerd rondom vragen van leerlingen. Die willen we trouwens graag van tevoren ontvangen: stuur ze naar info@agorafilosofie.nl!

"Overigens is het een bewijs van een prima verstand, wanneer de mens weet, hoe hij goede vragen moet stellen."

Origineel:-"Sonst ist es Beweis von gutem Verstande, wenn der Mensch auch nur weiss, wie er gut fragen soll." Immanuel Kant